Uvek. Oduvek. Zauvek. JA.

Резултат слика за drugo japhoto credit: www.6yka.com

Borba. Nemir. Neprospavane noći. Milion pitanja. Ni jedan odgovor. Ni na zemlji ni na nebu. Između. Uvek. Oduvek. Zauvek. Za sitnice, za velike stvari. Preispitivanje odluka. Postupaka. Reči. Sumnja. Uvek. Oduvek. Zauvek. Samo je jedan kriv. Kako god da okreneš, to si uvek ti.

Koliko puta vam se desilo da se posvađate sami sa sobom? Koliko puta ste se zapitali da li ste dobra osoba? Koliko puta ste rekli ja sam loša osoba? Zbog svih odluka koje ste doneli…A prosto ste samo želeli da uradite nešto dobro, a napravili ste još gore. Samo zato što je vaše jedno ja mislilo da tako treba, vaše drugo ja ste ignorisali. I tako je uvek. Oduvek. Zauvek. I onda ste ljuti na sebe što oba ja ne uspevate da pomirite. Što se uvek sukobljavaju. Što vam uvek naprave neki haos, kao dva nestašna deteta koja se svađaju za svaku sitnicu.

Kada ste poslednji put, ustvari, da li ste ikada stali pred ogledalo i porazgovarali sami sa sobom? Zašto svi misle da je to znak da si lud? Nisi. Taj razgovor nekad može biti od velike pomoći. Pitanje je samo da li si spreman da ga obaviš? Zašto se bojiš? Svako ima svoje dve strane. Treba da ih upoznamo. Zavolimo. Oprostimo. Pomirimo. Treba iz obe izvući samo najbolje i ispraviti najgore, ako to najgore postoji u nama,mada, imamo svi tu mračnu stranu. I ovde se postavlja pitanje, šta ko smatra mračnim, a šta normalnim…kako god da okreneš, to je u tebi. Hteo to ili ne, priznao ili poricao. Najbolje bi bilo da obaviš taj razgovor što je pre moguće, kako bi mogao na vreme da shvatiš ko si. Šta si. Dokle dosežu tvoje granice. Da li ti je duša čista, da li ti je savest mirna.

Kafa. Omiljena muzika. Ceo dan. Celu noć. Zakažite sastanak sebi sa vama. Pričajte o svemu, šta god da vas muči. Nećete verovati šta sve možete čuti i saznati. Nećete verovati kakve sve savete možete dobiti. Jer sve to što druge savetujete, a ne primenjujete na sebi je zbog toga što se niste sastali sami sa sobom. Vaši saveti prijateljima i vaša iskrena mišljenja, sigurno si im pomogla. A vama da li su? Nisu, jer ih koliko god znali da ste u pravu za neke stvari, niste naglas rekli sebi u lice. Ogledalo. Ono pomaže. Da vidite sve bore i zapitate se koja je zbog čega? Da li ima više onih smejalica ili onih koje su nastale od brige i umora?

Резултат слика за žena ispred ogledalaphoto credit: https://ocdn.eu

Istražite vaše lice. Gledajte se. Budite ponosni na svaku liniju koja je po vašem licu iscrtana. To znači da ste živi, da živite. To su tragovi vašeg postojanja. To ste vi. Dobri ili loši. To ste samo vi. Pomirite sve svoje strane. Jer mišljenja sam da u svima postoji dobro. Problem je kod loših što nisu na vreme obavili razgovor sa svojim mirom i nemirom.

Ludo je vreme, to smo konstatovali više puta. I sve više upadamo u njegove zamke. Nemamo vremena za naše najbliže, prvenstveno nemamo vremena za sebe. I to nam je greška. Molim vas, dajte sebi svaki dan onih 5 minuta o kojima pišem u skoro svakom postu. 5 minuta oduška. 5 minuta iskrenog razgovora. Priznajte sebi sve što gurate pod tepih. I ako vam prođe nešto kroz glavu što je grešno, izgovorite to, da biste postali svesni svojih misli. Pitajte sami sebe za savet. Za onaj savet koji bi drugima pomogao. Pomogao bi i vama. Verujte mi.

Kad se u vama vode bitke, pustite ih da se odviju do kraja. Nemojte ih zaustavljati. Te bitke će vas očvrsnuti, ponekad slomiti, ali kakav god da je ishod budite sigurni da će vas izgraditi. Samo nemojte sebi da ćutite. Nikad, ništa. Šta god. Sami ste sebi i prijatelj i neprijatelj. I vođa i sledbenik. I ranjenik i ratnik. Dopustite sami sebi da se ranite makar posle te rane dugo vidali. Niko vas ne poznaje toliko koliko sami sebe znate. Neka vas osuđuju i za šta niste krivi. Ne dozvolite da vas to pogađa. Budite jači od njih, jer imate svoja oba ja na istoj strani. Jer dovoljno je da vi znate ko ste i šta ste. Tu jačinu ne dajte drugima. To što sebi verujete može da sruši i najveću planinu. Nemojte sebe grditi.

Резултат слика за drugo ja ispred ogledala

photo credit: http://3.bp.blogspot.com

Dajte sebi savet, ne prekore. I deca bolje slušaju kada se sa njima lepo razgovara. Kada im se lepo objasni. Objasnite se sebi. Pa i ako ste nešto pogrešno uradili, rekli, pomislili, razgovorom dođite do rešenja, do ispravke. Jer upravo tim ćaskanjem shvatićete da li ste zaista krivi vi ili je to nešto što drugačije nije moglo. Samo nikada nemojte sebi da se izvinjavate što ste iskreni. A na iskrenost prema drugima imate prava tek kada budete iskreni prema sebi.

Dokle god sebi pravdate nešto što drugima ne, bićete zarobljeni u tom ratu između vaša dva ja. Nemojte se lagati. Nemojte se tešiti. Budite iskreni prema sebi. Šta god da je u pitanju. Svet neće propasti ako naglas izgovorite ono što o sebi mislite. Npr. ako radite svoj posao kako treba, ponekad i više od toga, a niko to ne primeti, ili primeti, a pohvale i podstrek od drugih ne stižu do vas, nemojte to da vas pokoleba. Nemojte to da vas zaustavi da budete najbolji u onome što radite. Pohvalite sami sebe, u svoja 4 zida. Sami sebi dajte krila da letite dalje. Na ispravan način. Bez laži, bez prevare. Ili suprotna situacija. Ako mislite da ste loši, probajte naglas da izgovorite zbog čega to mislite. Bez laži, bez prevare. Dođite do zaključka. Do rešenja.

Postanite već jednom prijatelji ti i vi. Me, myself and I. Jer, ipak, na kraju dana, sa svojim mislima ostajete sami. Ne pravdajte sebi sve, ali ni ne pravdajte se sebi uvek. Zvuči teško i komplikovano i filozofski, ali je u stvari jednostavno. Razgovor ispred ogledala. Ti i ti. Suočite ja i ja. Ne osuđujte dok ne čujete obe strane. Za i protiv. Tek onda donesite odluku šta i kako dalje. Ali šta god radili u životu, prvo krenite od sebe. Bićete mirniji, duševno bogatiji.

Svađe između dobra i zla, između vaša dva ja. Biće. Uvek. Oduvek. Zauvek. Rešite je razgovorom. Ne dozvolite sebi da ona mračna strana nadvlada svako vaše dobro. Pričajte sebi i slušajte se. Ne bojte se. Sve to nas samo jača. Sprema za ono što dolazi, leči ono što je prošlo. Ne bojte se. Pomirite sve svoje dobro i loše. Pomirite se da niste idealni. Niko nije. Ne očajavajte od toga, nego radite na tome da sami sebi postanete savršeni, takvi kakvi ste. Vi i vaše ja.

Borba. Nemir. Neprospavane noći. Milion pitanja. Ni jedan odgovor. Ni na zemlji ni na nebu. Između. Uvek. Oduvek. Zauvek. Za sitnice, za velike stvari. Preispitivanje odluka. Postupaka. Reči. Sumnja. Uvek. Oduvek. Zauvek. Samo je jedan kriv. Kako god da okreneš, to si uvek ti. Ali sledeći put kada okreneš, okreni se sebi. Uvek. Oduvek. Zauvek. Ko god da si, ti si ti. Nauči se da se voliš, da sebi praštaš. Neka tvoja oba ja budu jedno veliko. Tada ćeš znati da si uspeo. Srećno na sastanku tebe sa samim sobom. Nadam se da ćete se lepo isćaskati.

Vaša Koskica sa velikim JA

Оставите одговор